BEZ KATEGORII

Krok po kroku: Zdalne blokowanie i usuwanie danych z urządzenia

04-wrz-2023 4 minuty czytania

Zdalne blokowanie i usuwanie danych z Twojego telefonu to kluczowy mechanizm zabezpieczający w przypadku kradzieży lub zgubienia urządzenia. Nawet jeśli ktoś przechwyci twój telefon, Twoje wrażliwe dane mogą na czas zostać usunięte z urządzenia.

Jak zablokować telefon z systemem Android?

Wymagania umożliwiające zdalne blokowanie i usuwania danych z urządzenia Android:

  • Naładowana bateria.
  • Połączenie telefonu z siecią mobilną lub Wi-Fi.
  • Bycie zalogowanym na konto Google.
  • Aktywna / włączona usługa ,,Znajdź moje urządzenie.”

Przeczytaj, jak to zrobić w poradniku zdalnej lokalizacji urządzenia.

Po spełnieniu tych kryteriów, zdalne blokowanie i usuwanie danych z twojego urządzenia stanie się możliwe, a aktywacja tych funkcji to bułka z masłem.

  1. Zaloguj się na swoje konto Google.
  2. Wejdź na stronę Find My Device i zaloguj się na swoje konto Google.
  3. Po prawej stronie wyświetli się mapa z ostatnią wysłaną lokalizacją twojego urządzenia, a po lewej opcje do wyboru:
    • Odtwórz dźwięk: uruchamia na urządzeniu dzwonek na 5 minut przy maksymalnej głośności, nawet jeśli wcześniej telefon był wyciszony lub przełączony w tryb wibracji.
    • Zabezpiecz urządzenie: możesz zdalnie zablokować urządzenia PINem lub hasłem. Możesz wyświetlić na ekranie blokady wiadomość lub numer telefonu, aby pomóc komuś zwrócić Ci urządzenie.
    • Wymaż urządzenie: opcja trwale usuwająca dane zapisane na urządzeniu.
Screen Find My Device

Uwaga:
– Zawartość karty SD może nie zostać skasowana.
– Po usunięciu danych usługa Znajdź moje urządzenie przestanie działać na urządzeniu.

Jak zablokować telefon z systemem iOS?

  1. Upewnij się, że funkcja “Znajdź mój iPhone” jest włączona. Nie wiesz, jak to zrobić? Przeczytaj nasz ostatni poradnik „Krok Po Kroku: Aktywacja zdalnego lokalizowania w telefonie”.
  2. Zaloguj się na stronie iCloud.com używając swojego Apple ID.
  3. Wybierz aplikację ,,Znajdź”.
  4. Kliknij zieloną kropkę na mapie wskazującą ostatnią znaną lokalizację Twojego urządzenia.
  5. Z lewej strony pojawią się opcje:
Screen Find My

Tryb Utracony – do zdalnego blokowania urządzenia

Funkcjonalność umożliwia zablokowanie urządzeń Apple: iPhone’a, iPada, iPoda touch, Mac’a lub zegarka Apple Watch, uniemożliwiając innym osobom dostęp do Twoich osobistych informacji.

Co się stanie po użyciu trybu Utracony i zablokowaniu urządzenia?

  • Na adres email skojarzony z kontem Apple ID zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem blokady.
  • Na urządzeniu może się pojawić Twoja wiadomość np. z informacją o tym, jak się z Tobą skontaktować i gdzie zwrócić telefon.
  • W przypadku iPhone’a, iPada, iPoda touch i Apple Watch urządzenie nie wyświetla żadnych komunikatów ani nie odtwarza dźwięków w przypadku przychodzących wiadomości, powiadomień ani alarmów. Urządzenie może nadal odbierać połączenia telefoniczne i połączenia FaceTime.
  • W przypadku urządzeń, których to dotyczy, zawieszone zostają karty płatnicze i inne usługi.

Wymaż iPhone’a – do zdalnego usuwania danych

Jeśli masz obawy, że ktoś mógł fizycznie uzyskać dostęp do Twojego urządzenia i jest ryzyko naruszenia wbudowanych mechanizmów zabezpieczeń, masz możliwość restartu tj. przywrócenia ustawień fabrycznych.

Co się stanie po zdalnym wymazaniu urządzenia?

  • Zostaną usunięte wszystkie dane i personalizacje, które wprowadziłeś od momentu zakupu, w tym zostaną usunięte wszystkie zainstalowane aplikacje.
  • Zostaną zresetowane wszystkie ustawienia prywatności, co oznacza, że aplikacje nie będą miały dostępu do Twojej lokalizacji, ani innych danych osobistych.
  • System operacyjny zostanie zaktualizowany do najnowszej dostępnej wersji.

Jeśli urządzenie jest w sieci, proces zdalnego wymazywania danych rozpocznie się natychmiast po zatwierdzeniu instrukcji. Jeśli urządzenie jest poza zasięgiem sieci, wymazanie danych nastąpi jak tylko pojawi się w sieci.

Anulowanie wymazywania

Jeśli włączysz wymazywanie urządzenia będącego poza siecią i znajdziesz je zanim połączy się z siecią, możesz anulować żądanie wymazania.

  1. Wybierz “Urządzenia” na dole ekranu, a następnie stuknij w nazwę urządzenia dla którego chcesz anulować ta operację
  2. Kliknij “Anuluj wymazywanie” i potwierdź hasłem do swojego Apple ID.

Zabezpieczenie telefonu przed utratą danych jest bardzo ważne i łatwe do wykonania, jeśli wiesz, jak się do tego zabrać. Nie czekaj na to, aż staniesz się ofiarą kradzieży czy włamania. Zabezpiecz swoje urządzenie już teraz, postępując zgodnie z instrukcjami w tym poradniku.

Dzięki funkcjom zdalnego blokowania i usuwania danych, możesz znacznie zwiększyć poziom bezpieczeństwa swojego urządzenia i ochronić swoje cenne informacje.

Zdobądź wiedzę o cyberbezpieczeństwie

Zbuduj niezniszczalną kulturę cyberbezpieczeństwa z naszym wsparciem

Wypełnij formularz

Chcesz przetestować odporność swoich systemów?

Wypełnij formularz, aby umówić bezpłatną i niezobowiązującą rozmowę. Omówimy zakres testów penetracyjnych i przygotujemy propozycję działań z uwzględnieniem specyfiki Twojej organizacji i infrastruktury.
Preferujesz kontakt bezpośredni?
+48 732 123 579





    Administratorem Twoich danych osobowych jest SECAWA sp. z o.o. Dane podane w formularzu wykorzystamy w celu obsługi Twojego zapytania, w tym udzielenia odpowiedzi, przedstawienia informacji o usłudze, o którą pytasz, lub umówienia kontaktu. Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajdziesz w naszej

    Polityce Prywatności
    .